Je had je zo goed voorbereid voor die ene belangrijke presentatie of vergadering. Of had je een toets of examen? Je besloot zelfs nog een paar uur extra te studeren. Misschien liet jij je ontspanning er wel voor vallen? Maar op het moment dat jij mag laten zien wat je kan, ben jij helemaal blanco… Mogelijk raak je in paniek, begin je extreem te zweten of merk je dat je begint te stamelen en struikel je over woorden.
Je wil het liefst in de grond verdwijnen. Herkenbaar?
Faalangst, ook bekend als blokkadestress, heeft op grote schaal een negatieve invloed. Het beperkt je om voluit te leven en jezelf te ontwikkelen. Ga je inmiddels momenten waarop je met faalangst geconfronteerd het liefst uit de weg? Deze strategie werkt misschien eventjes, maar uiteindelijk is dat geen échte oplossing en heeft je nog in de greep. Faalangst sluimert vaak onderhuids verder. Het kan leiden tot een negatief zelfbeeld, (ernstige) gezondheidsproblemen en tot algeheel verlies van motivatie, inspiratie en levenslust.
En nee, jij stelt je niet aan! Het is daarom belangrijk om deze problemen serieus te nemen en er zo snel mogelijk iets aan te doen.
Faalangst kan zich op verschillende gebieden en op verschillende manieren voordoen. Zo kan het zich uiten als er een prestatie wordt verwacht op je werk of studie, maar soms kan het zich ook afspelen in privésituaties bijvoorbeeld op sociaal vlak. Stel je hebt een bijeenkomst of misschien wel een gezellig avondje uit in je agenda staan. Hoewel je er naar uitkijkt, kan het toch zo spannend zijn dat je liever helemaal niet gaat. Je besluit toch af te bellen met een smoesje (om eigen bestwil mag wel, toch?), je blijft thuis en doet niet mee. Je faalangst heeft je letterlijk buitenspel gezet.
Iemand met passieve faalangst zal 'enge' situaties bijvoorbaat uit de weg gaan. Het kan zijn dat je werk uitstelt, geen studie begint, dat je opdrachten of situaties ontwijkt die je anders wel zou doen, maar nu niet omdat je niet met je faalangst geconfronteerd te worden. Dit kan zich voordoen in werksituaties, maar zeker ook in je persoonlijke leven bijvoorbeeld bij sociale aangelegenheden. Jouw omgeving zal misschien onterecht denken dat je 'lui' bent. Mensen met deze vorm van faalangst belemmeren zichzelf om nieuwe dingen te proberen of om zichzelf te ontwikkelen. De kans bestaat dat je wereld hierdoor, ongewild, steeds kleiner wordt.
Mensen met actieve faalangst stellen vaak hun taken juist niet uit. Zij hanteren vaak een andere strategie; ze proberen taken juist extreem goed uit te voeren en daarmee alle risico's op falen uit te sluiten. Mensen met actieve faalangst zijn vaak zo perfectionistisch van aard dat het gemakkelijk ongezonde vormen kan aannemen.
Stel je voor dat je wat teveel hooi op je vork hebt genomen en dat wil je dit graag compenseren met een gezondere leefstijl. Je kiest voor extra gezonde voeding en extra sporten. Ook hier kan faalangst je weer parten spelen. Want sport je wel genoeg? En eet je wel voldoende gezond? Is er niet toch nog iets te verbeteren? Voordat je het weet raak je verstrikt in een leven waarbij je in één grote competitie met jezelf belandt.
Dit is niet alleen een energie slurpende manier van leven, uitval door stressklachten ligt hiermee op de loer.
Het kan best dat je last hebt van faalangst, zonder dat je wist dat er een naam voor is. Faalangst is soms voor mensen wat lastig te herkennen, vooral bij volwassenen omdat zij vaak een manier hebben gevonden om het goed te verbloemen.
Misschien herken je wel een of meerdere klachten die vaak voorkomen bij faalangst?
Veel piekeren en twijfelen
Klamme, zweterige handen
Hoofdpijn
Slecht slapen
Vaak moe
Gevoel van stress
Erg druk in je hoofd
Stijve nek en/of schouders
Trillen
Hartkloppingen
Transpireren
Je komt door blokkadestress al snel in een vicieuze cirkel terecht en het kan je daardoor flink in de weg zitten. Iedere keer als je 'moet' presteren krijg je last van angst en een blokkade, waardoor je zelfvertrouwen steeds een beetje afneemt. De keer erna herhaalt zich dit en zo wint de angst steeds meer ruimte en verlies je steeds meer zelfvertrouwen.
Pia Crul ontwikkelde de methode Lefgasten voor pubers en studenten. Deze methode gebruik ik inmiddels, in aangepaste vorm, ook voor volwassenen en daarmee boek ik goede resultaten.
Waarom de Lefgasten methode?
Als gecertificeerd trainer van de methode Lefgasten help ik jou bij het aanpakken van faalangst en blokkadestress. Mijn aanpak bestaat uit persoonlijke en op maat gemaakte hulp om te werken aan jouw herstel. In een veilige en vertrouwelijke omgeving kan jij vrij praten en leren over jouw angsten en zorgen. Met mijn expertise, jarenlange ervaring en de evidence-based methode help ik mensen, jong en oud, om hun faalangst en blokkadestress te overwinnen, hun zelfvertrouwen te vergroten én hun motivatie, inspiratie en plezier terug te vinden.
Je bent een echte Lefgast als jij besluit dit aan te pakken!
Een individuele één op één training incl. coaching voor particulieren bedraagt € 100,- (incl BTW) per sessie van een uur. Gemiddeld zijn er, naast het intakegesprek, 6 sessies te verwachten. Bij complexere problematiek zijn dit er meer, na het intakegesprek zal ik een inschatting maken.
Vergoedingen voor groepstrainingen (bv. op scholen) worden in overleg vastgesteld.
Afspraken vinden plaats in mijn praktijkruimte in Almelo, tenzij vooraf anders overeengekomen. Indien de training op locatie wordt gegeven, dan zal er naast de vergoeding voor de training een kilometervergoeding van €0,23 per kilometer in rekening worden gebracht.
Copyright Het Sprankellab © Alle rechten voorbehouden